Indrukwekkend archief Rode Kruis verhuisd
In maart 2018 droeg het Rode Kruis zijn oorlogsarchief over aan het Nationaal Archief. UTS van der Geest verzorgde de verhuizing in vier dagen tijd, snel en zorgvuldig. Dit naar tevredenheid van alle partijen.
Sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog hield het Rode Kruis informatie bij over onder meer vermiste personen, slachtoffers van bombardementen en krijgsgevangenen. Deze zoektocht heeft een oorlogsarchief opgeleverd van 1,3 kilometer materiaal, dat veel nabestaanden duidelijkheid gaf over het lot van hun naasten en een belangrijke rol heeft gespeeld bij de toekenning van uitkeringen aan weduwen en wezen. Nu het archief niet langer deze rol vervult, was het tijd voor het Rode Kruis het archief over te dragen om te borgen dat deze informatie voor de eeuwigheid behouden blijft. In het Nationaal Archief heeft het Rode Kruis daarvoor een betrouwbare partner gevonden. De verhuizing van het Verenigingskantoor van het Rode Kruis eind maart naar een kleiner gebouw was de directe aanleiding om spoed achter de overdracht te zetten.
Korte tijd
Projectleider Renske Ouweneel van het Rode Kruis was verantwoordelijk voor de overdracht van het oorlogsarchief en dus ook voor de verhuizing van de enorme hoeveelheid materiaal. Over de selectie van UTS van der Geest voor deze klus vertelt Renske: ‘Eerlijk gezegd heb ik gewoon een aantal offertes opgevraagd. Daarna heb ik gesprekken gevoerd met verschillende verhuisbedrijven en met Richard van UTS van der Geest klikte het heel goed. Hij kwam daarnaast met een goede prijs en had een planning met slechts een beperkt aantal dagen. Die snelheid sprak ons ook aan. De verhuizing vond plaats in vier dagen tijd. Dat was wel een grappig feit: bij het Nationaal Archief dachten ze dat dit niet zou lukken in zo’n korte tijd, dus we kregen het een beetje benauwd. UTS Van der Geest heeft echter bewezen dat het prima kan en daar stonden ze bij het Nationaal Archief wel van te kijken!’
Kalmte
‘Ik ben heel tevreden over de geboden service’, vervolgt Renske, ‘en ook over de kalmte waarmee alles verliep. Het gaat uiteindelijk om een zeer waardevol archief waar je zorgvuldig mee om moet gaan. De verhuizing viel dan ook onder de eisen van kunst-transport. Daarom waren er steeds twee chauffeurs per transport en nog een paar andere veiligheidsmaatregelen. Al het materiaal is netjes overgekomen en zowel het Rode Kruis als het Nationaal Archief zijn tevreden over het verloop van de verhuizing.’
Foto’s van net na de oorlog, toen het Informatiebureau op volle kracht in werking was (zo is het Oorlogsarchief ontstaan).
UTS Van der Geest rijdt af en aan om alle materialen van het Rode Kruis over te brengen.
De symbolische overdracht van het Rode Kruis naar het Nationaal Archief.
Een foto van de kaart van Anne Frank die het Rode Kruis bewaarde.
terug naar overzicht